Το "Δώδεκα" γίνεται 25 και το fannatics.gr το γιορτάζει!
Επίλεξε γλώσσα και......

 

left right

η ώρα είναι 12...(για πάντα!)

Tο "Δώδεκα", το τραγούδι που καθιέρωσε την Άννα στην ελληνική μουσική σκηνή ως μία από τις σημαντικότερες φωνές και στη συνείδηση του κόσμου ως την απόλυτη ερμηνεύτρια ερωτικών τραγουδιών, συμπληρώνει σήμερα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του.

Στη διάρκεια των 25 αυτών χρόνων ακούσαμε το "Δώδεκα" να εξελίσσεται και να ωριμάζει, μέσα από την ερμηνευτική και προσωπική εξέλιξη της ίδιας της Άννας.Το έχουμε ακούσει μόνο με τη συνοδεία μιας κιθάρας, ενός πιάνου, με συμφωνική ορχήστρα, σε ρυθμό rock, σε ρυθμό latin, ακόμα και σε reggae!

Το "Δώδεκα" είναι το μόνο τραγούδι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ρεπερτορίου της Άννας σε κάθε της εμφάνιση. Από μία συναυλία της δίπλα στη θάλασσα μέχρι το Royal Albert Hall και το Royal Opera House του Λονδίνου. Και βέβαια, είναι το μοναδικό τραγούδι που έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματά τους τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής!

Αυτό, όμως, που κάνει την Άννα μοναδική είναι η ικανότητά της να βιώνει το κάθε της τραγούδι και μέσα από την ερμηνεία της να εκφράζει και να μεταδίδει στους φίλους της μουσικής της τα συναισθήματά της και... ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ!!!

fannatics.gr
12/09/2010

left right
left right

it's all about... anna

Η Άννα Βίσση, ενθουσιασμένη με το αφιέρωμα για τα 25 χρόνια πορείας του "Δώδεκα" και με τα σχόλια των fannatics, μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις της από την ηχογράφηση του τραγουδιού...

Μ’ αρέσει να θυμάμαι τους μεγάλους τσακωμούς μου με τον Καρβέλα μέχρι να ικανοποιηθεί σαν συνθέτης από την ερμηνεία μου. Τελικά όμως είχε δίκιο γιατί ήξερε το μέλλον αυτού του τραγουδιού και επέμενε να το αποδώσω όπως εκείνος το είχε συνθέσει, το είχε φανταστεί. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Sierra στη Μεσογείων, η ενορχήστρωση άλλαξε αρκετές φορές και φωνή έγραφα θυμάμαι ένα βράδυ από τις 8 μέχρι τις 11 την άλλη μέρα το πρωί, αφού είχαμε μαλώσει, βριστεί, έκλαψα, φώναξα και τελικά το είπα. Θυμάμαι το πρωί άνοιξαν οι πόρτες του studio και μπήκαν οι καθαρίστριες και εγώ ακόμα τραγούδαγα. Ο Νίκος κάποια στιγμή έφυγε αποβραδίς και έμεινα μόνη με τον ηχολήπτη, ο οποίος τότε ήταν ο Άκης Γκολφίδης, που ευτυχώς με ηρέμησε και τότε το είπα. Όταν ήρθε ο Καρβέλας απλά χαμογέλασε. Ουφ…

Μας περιγράφει τι έχει αλλάξει στην ερμηνεία της αυτά τα 25 χρόνια και τι αισθάνεται κάθε φορά που ακούει την εισαγωγή του "Δώδεκα"...

Είναι λογικό σ’ αυτά τα 25 χρόνια να έχω ωριμάσει σαν τραγουδίστρια οπότε σε περιπτώσεις τόσο κλασικών τραγουδιών αλλάζει σαφώς κάθε φορά που το τραγουδάω όχι τόσο η τεχνική μου όσο το συναίσθημά μου. Αλλάζει ο τρόπος που νιώθω τα λόγια και ερμηνεύω τη μελωδία του. Το μόνο σίγουρο και που δεν αλλάζει ποτέ είναι η συγκίνηση που με γεμίζει κάθε φορά που ακούω ακόμα και τις πρώτες νότες του πιάνου στην εισαγωγή. Το ίδιο πιστεύω και βλέπω πως αισθάνεται και το κοινό. Το "Δώδεκα" θα μπορούσε συμβολικά να είναι το τραγούδι που περιγράφει ηχητικά και συναισθηματικά τη φωνή μου και την καριέρα μου.

Και θυμάται την αντίδραση του κόσμου την πρώτη φορά, που τραγούδησε το "Δώδεκα" live μπροστά στο κοινό...

Πρώτη φορά το ερμήνευσα στη Θεσσαλονίκη σε μία συνεργασία με τη Μαρινέλλα και τη Βίκυ Μοσχολιού. Εγώ ακόμα στο ξεκίνημα μου και όταν το τραγούδησα έπεσε το μαγαζί... και το ξαναχτίσανε...

left right

φίλιππος νικολάου

Ο Φίλιππος Νικολάου, ο άνθρωπος που μαζί με τον Νίκο Καρβέλα έγραψε τους στίχους του "Δώδεκα", μιλάει αποκλειστικά στο fannatics.gr και για πρώτη φορά αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από τη δημιουργία του τραγουδιού που 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του συνεχίζει να συγκινεί την Άννα κάθε φορά που το ερμηνεύει και τον κόσμο να συγκλονίζεται από το ΠΑΘΟΣ της ερμηνείας της!

Διάβασε τη συνέντευξη

γιώργος πολυχρονίου

Ο Γιώργος Πολυχρονίου, marketing manager στη Sony Music την περίοδο που κυκλοφόρησε το "Κάτι συμβαίνει" και αργότερα marketing director, περιγράφει αποκλειστικά στο fannatics.gr άγνωστα περιστατικά από τη φιλία και τη συνεργασία του με το ζεύγος Βίσση-Καρβέλα και μας εξηγεί τι ρόλο έπαιξε στην προώθηση του "Δώδεκα".

Διάβασε τη συνέντευξη

left right

Ο δίσκος "Κάτι συμβαίνει" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου 1985 και είναι ο έβδομος προσωπικός δίσκος της Άννας.

Ο Νίκος Καρβέλας και ο Αντώνης Βαρδής είναι οι βασικοί συντελεστές, οι οποίοι μοιράζονται συνθετικά από πέντε τραγούδια, ενώ στίχους έγραψαν οι ίδιοι, ο Σαράντης Αλιβιζάτος, ο Μάνος Κουφιανάκης και ο Φίλιππος Νικολάου.

Ο Αντώνης Βαρδής, με τον οποίο η Άννα είχε συνεργαστεί και στον πρώτο προσωπικό της δίσκο, ενορχήστρωσε όλα τα τραγούδια πλην ενός, στο οποίο έπαιξε όλα τα όργανα και ενορχήστρωσε ο Νίκος Καρβέλας. Δεν είναι άλλο από το Δώδεκα, το οποίο έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με την Άννα.

Ο δίσκος, έχοντας ξεπεράσει τις 50.000 πωλήσεις, έγινε χρυσός, ενώ το "Δώδεκα" η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Άννας με το Νίκο Καρβέλα, την καθιέρωσε σαν μια από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου.

το σημείωμα της άννας στο δίσκο

Σ' αυτό το δίσκο πραγματικά... κάτι συμβαίνει. Μετά από 12 χρόνια περιπλάνησης στον ελληνικό δισκογραφικό χώρο, ανακαλύπτω σ' αυτή τη δουλειά την Άννα που μ' εκφράζει. Οι συνεργάτες μου κι εγώ πραγματικά δουλέψαμε πολύ για να φτάσουμε σ' αυτό τ' αποτέλεσμα. Έτσι μ' αυτό το σημείωμα θάθελα να τους ευχαριστήσω για τη πολύτιμη συνεισφορά τους. Κατ' αρχήν τον Αντώνη Βαρδή που με τα τραγούδια του, τις ενορχηστρώσεις του, τα φωνητικά του και τον χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη τελική διαμόρφωση αυτού του δίσκου. Τον Νίκο Καρβέλα, που γι' άλλη μια φορά στάθηκε στο πλάι μου μ' όλο του το ταλέντο γράφοντας τα 5 από τα 10 τραγούδια και παίζοντας πιάνο και συνθεσάιζερ. Χαίρομαι ακόμα, που ερμηνεύω και πάλι στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου, του φίλου και συνάδελφου Φίλιππα Νικολάου και για πρώτη φορά του Μάνου Κουφιανάκη. Πολλά ευχαριστώ στον Δημήτρη Παπαδημητρίου για τη βοήθειά του στα συνθεσάιζερ και τον Στέλιο Λαζάρου για τη συνεισφορά του στη παραγωγή. Ιδιαίτερα θάθελα να ευχαριστήσω τον μηχανικό ήχου Άκη Γκολφίδη για τη πολύτιμη βοήθειά του, τις ιδέες του, τη μίξη και γενικά για όλο το ηχητικό αποτέλεσμα. Και τέλος όλους τους μουσικούς που έπαιξαν:

Μπάμπη Λασκαράκη (κιθάρα)
Νίκο Βαρδή (μπάσο)
Γιώργο Τσουπάκη (ντραμς)
Μάρκο Αλεξίου (πιάνο)
Νίκο Μπαξεβάνη (ακκορντεόν)
Μάκη Μαυρόπουλο (ντζουρά)
Φίλιππο Τσεμπερούλη (πνευστά)
Γιώργο Μαγκλάρα (βιολί)

Ο δίσκος γράφτηκε στο studio SIERRA.

Τη φωτογράφηση του δίσκου έκανε η Αλίντα Μαυρογένη και η μακέτα έγινε από το Studio 31.

η άννα για το κατι συμβαίνει

Μετά από 12 χρόνια περιπλάνησης στο μουσικό χώρο, τραγουδώ αυτό που με εκφράζει περισσότερο. Κι ο νέος μου δίσκος έχει τραγούδια σύγχρονα, πρωτότυπα και με ποιότητα. Τα πέντε από τα 10 τραγούδια είναι του Καρβέλα, ο οποίος παίζει πιάνο και συνθεσάιζερ, και τ' άλλα είναι του Αντώνη Βαρδή, ο οποίος εκτός απ' την ενορχήστρωση έχει συμβάλει με τα φωνητικά του και το χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του. (Η Άννα για το Κάτι Συμβαίνει στο περιοδικό Ντομινό, 1985)

left right

η ώρα είναι...

- Σε ηλικία 12 ετών, η Άννα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ταλέντων του ΡΙΚ.

- Η Άννα έχει τα γενέθλιά της στις 20/12.

- Το 12ο έτος της καριέρας της, κυκλοφόρησε το "Κάτι συμβαίνει", το οποίο περιέχει και το "Δώδεκα".

- Το "Κάτι συμβαίνει", και κατ' επέκταση το "Δώδεκα", κυκλοφόρησε στις 12/09/1985.

- Το 12ο προσωπικό άλμπουμ της είναι το "Είμαι" που κυκλοφόρησε το 1990.

- Φέτος (2010), το "Αντίδοτο", ένας από τους πιο επιτυχημένους δίσκους της δεκαετίας του 1990, συμπληρώνει 12 χρόνια κυκλοφορίας!

- 12 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του Δώδεκα, κυκλοφόρησε το "Τραύμα"!

- Το "Τραύμα" έγινε χρυσό μέσα σε 12 μέρες.

- Προβλήθηκαν συνολικά 12 επεισόδια του show "Με αγάπη Άννα", από τον ΑΝΤ1.

- Το booklet του CD Μάλα αποτελείται από 12 δισέλιδα φύλλα.

- Άλλα τραγούδια στα οποία αναφέρεται ο αριθμός 12: Αγάπησέ με

- Άλμπουμς με 12 τραγούδια: Άννα Βίσση, Είμαι το σήμερα κι είσαι το χθες, Να 'χες καρδιά, Κραυγή cd 1, Κραυγή cd 2, Παράξενες εικόνες cd 1, Ode to the Gods, Everything I am, Μάλα cd 1.

- 12ο track: Το τάλι μπω, Το έτος του παιδιού, Ξαναζώ, Καλημέρα καινούργια μου αγάπη, Αργήσαμε πολύ, Καλύτερα να πούμε αντίο, Αντίστροφη μέτρηση, Κρίμα το μπόι σου, Give peace a chance, Ελένη (Ρε! και Κλίμα Τροπικό), Θάνατος είναι η αγάπη, Δένομαι, Forgive me this, Όλα τα λεφτά, Αγάπη υπερβολική, Είμαι πολύ καλά (video collection), Κίτρινο άστρο, Χρόνια πολλά, Παράξενες εικόνες, Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή, Παραισθήσεις, Τυφλή εμπιστοσύνη, Βενετία, Θέλω μια αγάπη.

- Το άλμπουμ "Η επόμενη κίνηση" κυκλοφόρησε στις 15/12/1986.

- Το άλμπουμ "Τώρα" κυκλοφόρησε στις 12 Φεβρουαρίου 1988.

- Το άλμπουμ "Έμπνευση" κυκλοφόρησε στις 09/12/1988.

- Το άλμπουμ "Φωτιά" κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου 1989.

- Το άλμπουμ "Είμαι" κυκλοφόρησε στις 14/12/1990.

- Το άλμπουμ "Λάμπω!" κυκλοφόρησε στις 24/12/1992.

- Το άλμπουμ "Live!" κυκλοφόρησε στις 07/12/1993.

- Το άλμπουμ "Ρε!" κυκλοφόρησε στις 22/12/1994.

- Το DVD "The video collection" κυκλοφόρησε στις 19/12/2001.

- Το άλμπουμ "Παράξενες εικόνες" κυκλοφόρησε στις 05/12/2003.

- Το άλμπουμ "Άννα Βίσση Live" κυκλοφόρησε στις 17/12/2004.

- Το άλμπουμ "Απαγορευμένο" κυκλοφόρησε στις 09/12/2008.

- Στις 12/06/2002 το dvd "The video collection" σκαρφαλώνει στο Νο2 του επίσημου chart πωλήσεων της Αυστραλίας!

- Το promo tour για το Everything ξεκίνησε στις 12 Απριλίου 2006. Κατά τη διάρκεια του promo tour, επισκέφτηκε 12 χώρες.

- Δύο 12ρια πήρε το Everything στη Eurovision της Αθήνας το 2006.

- Δύο 12ρια πήρε το "Μόνο η αγάπη" στη Eurovision του 1982.

- Στις 12 Ιουλίου 1991 έδωσε συναυλία στο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

- Στις 12 Αυγούστου 2009 (Απαγορευμένο Summer Tour) έδωσε συναυλία στην Πάρο.

- Η 12η συναυλία του Απαγορευμένου Summer Tour δόθηκε στην Ιτέα, στις 08/08/2009.

- Στις 12/05/2007 έδωσε συναυλία στο Sun City στην Αφρική.

- Το "Διογένης Studio" έκανε πρεμιέρα στις 18/12/2003.

- Το "Χάος" έκανε πρεμιέρα στις 23/12/1996.

- Το "Γκάζι" έκανε πρεμιέρα στις 20/12/1998.

- Στις 10/08/2005 στη συμμετοχή της στο Coca Cola Soundwave Festival στη Μύκονο, τραγούδησε 12 τραγούδια!

- Στις 12/09/2009 τραγούδησε στο 11ο ετήσιο L.A. Greek Festival, στο Λος Άντζελες.

- Το "Απαγορευμένο" έμεινε στο TOP 10 του επίσημου δείκτη πωλήσεων στην Κύπρο για 12 εβδομάδες.

- Το τραγούδι "Στην πυρά" έμεινε για 12 εβδομάδες στο top 10 του Billboard Top 10 Chart για τα ελληνικά singles.

- Στις 14/12/2008 μεταδόθηκε μέσα από το fannatics.gr το video clip του Απαγορευμένου.

- Το annavissistar άνοιξε στις 05/12/2001.

- Περίπου 12.000 άτομα υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη παγκύπρια συναυλία της το Σεπτέμβριο του 2000, στο Στάδιο ΓΣΠ της Λευκωσίας.

- Στην κλήρωση του Joker, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/09/2010, δηλαδή την ημέρα που το "Δώδεκα" συμπλήρωσε 25 χρόνια πορείας κληρώθηκε ως αριθμός Joker ο αριθμός 12 (στη νικήτρια στήλη κληρώθηκε και ο αριθμός 25)! Τυχαίο;;;

left right
left

credits

Σχεδιασμός: Παναγιώτης Παναγίδης

Προγραμματισμός: Άννα Μίτσιγκα

Κείμενα: Στράτος Μπούλης, Ανδρέας Ανδρέου, Παναγιώτης Παναγίδης

Videos: Παναγιώτης Παναγίδης, Βάσω Βακαλούδη

Μετάφραση: Λουκάς Κυριακίδης, Mike Deveros, Παναγιώτης Παναγίδης

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον theDreamerL για τη δημιουργία του video!